Terapia ruchowa z gimnastyką korekcyjną

Występujące u dzieci wady postawy obniżają ich ogólną sprawność fizyczną, hamują rozwój naturalnych czynności ruchowych, powodują bóle kręgosłupa i doprowadzają do zaburzeń w sylwetce dziecka. Dlatego też tak ważne jest, aby od najmłodszych lat przeciwdziałać ich powstawaniu. Wady postawy ciała i anomalie rozwojowe obejmują znaczny odsetek dzieci.

Najczęściej to:
1.    zaburzenia w statyce ciała, a w szczególności
•    wady postawy ciała
•    zniekształcenia statyczne kończyn dolnych (płaskostopie, koślawość, szpotawość)
•    skrzywienie boczne kręgosłupa
2.    obniżona sprawność fizyczna, związana z zaburzeniami lub dysharmonią rozwoju somatycznego i motorycznego
3.    niektóre zaburzenia w stanie zdrowia, jak przewlekłe choroby górnych dróg oddechowych, oskrzeli i płuc, układu krążenia, moczowego i pokarmowego, cukrzyca, padaczka, nerwica, wysoka krótkowzroczność
Gimnastyka korekcyjna jest jedną z form terapii. Postępowanie korekcyjno – kompensacyjne ma na celu likwidację wady lub zahamowanie jej dalszego rozwoju, a tym samym przywrócenie prawidłowej postawy ciała. W gimnastyce zasadniczą rolę odgrywają ćwiczenia, dzięki którym uzyskujemy: zwiększenie siły mięśni i wyrobienie nawyku prawidłowej postawy ciała.
Wykorzystując różne rodzaje i formy ruchu – ćwiczenia kształtujące, gry i zabawy – oddziałujemy nie tylko na narząd ruchu, ale także na narządy wewnętrzne, zwiększając tym samym wydolność układu oddechowego i sercowo – naczyniowego.

Ćwiczenia wspomagające działanie korekcyjne obejmują:

1.    ćwiczenia bierne
•    ćwiczenia czynne